4 Ağustos 2015 Salı

Bu Şehirde Engel Yok!

Ülkemizde engelli vatandaşlara yönelik uygulamalar maalesef oldukça az. Yollar, yaya kaldırımları, iş merkezleri engellileri düşünülerek yapılmıyor. Bu yüzden engellileri parklarda, sokaklarda göremiyoruz çoğu zaman... Meseleye özel olarak engelli hakları ve genel olarak da insan hakları bağlamında baktığımızda, devletin ve kamu kurumlarının güvenceleri ve yaptırımları engellilerin haklarına kavuşabilmeleri açısından büyük önem taşıyor. Engellilere uygun yollar yapmak, kaldırımlara ve yollara sarı şeritler koymak, kamusal alanlarda yazılarda kabartmalar kullanmak aklıma gelen küçük birkaç örnek... İzmir Büyükşehir Belediyesi bu bağlamda engelli bireyler için başlattığı "Engelsiz İzmir" projesiyle hayata dokunan çözümler üretiyor. İzmir kent olmanın bir gereği olarak her vatandaşın şehirden en iyi şekilde yararlanmasını hedefliyor. 



İzmir Büyükşehir Belediyesi engellilerin hayatını kolaylaştıran mekan ve araçlara yönelik Türkiye'de bir ilk olarak "Kırmızı Bayrak" projesini uyguluyor. Kırmızı Bayrak: Engelli bireylere yönelik mekanlarında düzenleme yapan kurum ve kuruluşlara verilen bir tür derecelendirme kriteri. “Kırmızı Bayrak”, 1, 2 ve 3 yıldızlı olmak üzere üç kategoride veriliyor. 1 yıldız erişilebilirlik konusunda Teknik Şartname’de belirtilen kriterlerin en az yüzde 60’ını, 2 yıldız en az yüzde 75’ini sağlayan, 3 yıldız ise belirtilen kriterlerin en az yüzde 90’ını sağlayan kamuya açık faaliyet gösteren açık veya kapalı mekanlara ile ulaşım araçlarına verilen “Kırmızı Bayrak”ı temsil ediyor.

Engellilerin kent içindeki yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmaları teşvik amacıyla başlatılan uygulamada, kırmızı bayraklar, farklı kurum temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon tarafından veriliyor. Kırmızı Bayrak Komisyonu’nda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İzmir Kent Konseyi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği temsilcileri ile ortopedik, görme ve işitme engelliler ile ilgili faaliyet gösteren dernek temsilcileri yer alıyor.


Engelli yurttaşların kent içerisinde rahatça gezebilmeleri, şehrin sosyo-kültürel imkanlarından faydalanabilmeleri "kent" olmanın belki de en önemli kriterlerinden... İzmir'de yaşayan birçok kurum ve kuruluşun el birliğiyle "Engelsİzmir" için çalışmaları takdir edilecek bir durum. Bu tür örnek projelerin ülkenin her yanına yayılması engelli hakları açısından oldukça önem taşıyor. Engelli vatandaşların da herkes gibi hakları olduğunu unutmayalım ve onlara karşı farkındalığımızı arttıralım. Unutmayın: En büyük engel kafamızda yarattığımız ön yargılar ve bariyerlerdir... Oysa hayatı paylaşmak için engel yok!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder